Våra områden

Bostadsrättsjuridik

Om du bor i bostadsrätt, eller avser köpa eller sälja en bostadsrätt kan vi hjälpa dig. Alltifrån att upprätta och tolka avtal/kontrakt till att företräda dig vid till exempel tvist om felansvar med säljaren eller köparen, eller om du och bostadsrättsföreningen har olika åsikter.

Vad är en bostadsrätt?

Att äga och bo i en bostadsrätt skiljer sig mycket jämfört med att äga en fastighet eller hyra en bostad. För att bli ägare till en bostadsrätt räcker det inte med att köpa den av någon – du måste även beviljas medlemskap i bostadsrättsföreningen. Det beror på att du som ägare till en bostadsrätt innehar en viss andel av en ekonomisk förening; det vill säga bostadsrättsföreningen. Föreningen är en juridisk person som i sin tur äger fastigheten och genom din andel i föreningen har du rätt att nyttja en specifik lägenhet. Du äger alltså inte väggarna, golvet eller någon annan del av fastigheten.

Bostadsrättsföreningen företräds av en styrelse som tillsätts genom val vid föreningsstämman. Styrelsens uppdrag är att sköta den löpande förvaltningen i enlighet med bostadsrättslagen, stämmans beslut, och vad som anges i föreningens stadgar.

Nyproduktion av bostadsrätter

Vid nyproduktion av bostadsrätter råder ibland förvirring om vem som är ansvarig för vad. Är det byggbolaget, bostadsrättsföreningen eller du som köpare? Dessutom används ofta tre olika former av avtal under ett nyproduktionsprojekt; bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal. Det är viktigt att avtalen är korrekt formulerade och är skapade under rätt förutsättningar. Annars är risken att avtalen är ofördelaktiga för dig som köpare, eller rentav ogiltiga.

Både rättigheter och skyldigheter

Som innehavare av en bostadsrätt har du både rättigheter och skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen. De viktigaste skyldigheterna är att betala avgiften, att iaktta ordning och skick samt att inte störa dina grannar. Du har heller inte rätt att hyra ut din bostadsrätt till någon annan utan godkännande från föreningen. Misskötsamhet kan leda till att bostadsrätten upphör och du blir skyldig att flytta genom att du tvingas att sälja din bostadsrätt.

Men du har samtidigt rättigheter. Bostadsrättsföreningens huvudsakliga uppgift är att se till att den löpande driften sköts enligt regelverket så att ditt boende är tryggat och att din ekonomiska insats i föreningen skyddas.

Fel i bostadsrätt

Säljaren ansvarar normalt för fel i en såld bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Utgångspunkten är att lägenheten köps i det skick den faktiskt är vid undertecknandet av överlåtelseavtalet. De fel som säljaren normalt kan bli ansvarig för är så kallade väsentliga fel i och med att lägenheter ofta säljs i befintligt skick. Säljaren ansvarar däremot alltid för sina garantier och utfästelser.

Efter köpet uppstår ibland en diskussion mellan köparen och säljaren om vem som ska bekosta ett fel som upptäckts i lägenheten. Om parterna inte kan enas om saken ska situationen bedömas utifrån köplagen. Kortfattat innebär det följande. Om lägenheten avviker från vad parterna har avtalat eller vad säljaren har garanterat föreligger fel i köprättslig mening. Även i andra fall kan fel i köpet förekomma. Då har man först att avgöra om felet hade kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning innan köpet. Görs bedömningen att köparen inte kunnat upptäcka felet, och inte heller haft anledning att förvänta sig det felet, så anses det oftast vara tal om ett fel i köprättslig mening. För det andra krävs ofta att felet även är väsentligt, det vill säga det kan antas ha påverkat bostadsrättens marknadsvärde om felet hade varit känt innan köpet. Detta betyder att desto högre köpeskilling för bostadsrätten, desto större måste felet vara för att säljaren ska kunna hållas ansvarig.

Glöm inte att du som köpare måste reklamera felet så snart som möjlighet till säljaren. Om du inte reklamerar inom skälig tid förlorar du rätten att hålla säljaren ansvarig för felet. Denna så kallade reklamationsfrist börjar löpa redan när du misstänker att ett fel kan föreligga.

Överlåta en bostadsrätt och medlemskap

Att överlåta en bostadsrätt, det vill säga att sälja, köpa, ge bort eller genom bodelning överföra, är omgärdat av regler vilket du som överlåtare eller mottagare måste sätta dig in i. Det kan vara frågor om innehållet och villkoren i köpekontrakt eller gåvobrev eller vilka villkor föreningen har för att någon ska kunna bli medlem i föreningen. Det finns även andra regler att ta hänsyn till vid överlåtelse genom bodelning.

Köparen, eller mottagaren, av bostadsrätten måste bli medlem i bostadsrättsföreningen för att överlåtelsen ska bli giltig. Det finns ett fåtal undantag till kravet på medlemskap, men normalt sett ska en ansökan göras till styrelsen som därefter får pröva sökandens förutsättningar att beviljas medlemskap. Om du skulle nekas medlemskap och anser att föreningen inte gjort en korrekt bedömning i enlighet med bostadsrättslagen eller stadgarna har du vanligtvis möjlighet att överklaga det beslutet.

Vi kan hjälpa till

Vi kan hjälpa dig med allt det juridiska som hör ihop med ditt ägande, köp, eller överlåtelse av en bostadsrätt.

En tvist om dolda fel, eller om annat, kan vara komplicerad och kostsam. Inte sällan finns dock möjlighet att genom sitt hemförsäkringsbolag beviljas rättsskydd för ersättning av en stor del av kostnaden. 

Kontakta oss

Besöksadress/Postadress

Växel

Cecilia Laveson

Mattias Synnergren

Org.nr

Följ oss