Våra områden

Samägande av fastighet

Samäganderätt till fastighet uppstår när två eller flera personer äger en fastighet tillsammans. Det kan vara ett resultat av arv, gåva eller ett gemensamt köp. Att inneha en fastighet med samäganderätt innebär att varje delägare har en andel i fastigheten, till antingen lika eller olika andelar. Observera att ingen äger en viss del av fastigheten, utan delägarna äger allting tillsammans utifrån den procent var och en äger av fastigheten.

Samäganderättsavtal

Samäganderätt kan medföra komplexa juridiska frågor, särskilt om det uppstår tvist mellan delägarna. Det är därför klokt att söka juridisk rådgivning vid samägande och att ha tydliga avtal på plats för att undvika potentiella problem i framtiden. Detta inkluderar bestämmelser om nyttjandet av fastigheten, underhållsansvaret, fördelningen av kostnader, hur beslut ska tas om förvaltningen av fastigheten, och vad som ska gälla vid större investeringar eller reparationer. Ett sådant avtal kallas oftast för samäganderättsavtal.

Det förekommer ibland att samäganderättsavtal innehåller en paragraf om förköpsrätt, som anger att om en delägare vill sälja sin andel ska övriga delägare ha förköpsrätt till andelen. Observera att en sådan paragraf är inte juridiskt bindande.

Tvångsförsäljning genom offentlig auktion

Lagen (1904:48 s. 1) om samäganderätt är över 120 år gammal och reglerar i stora drag vad som gäller vid samägande. Beträffande särskilt fastigheter aktualiseras även jordabalken och fastighetsbildningslagen. Att navigera rätt genom dessa tre lagar är inte helt enkelt. Delägarna har ofta en komplex situation inte bara utifrån ett juridiskt perspektiv, utan även utifrån ett ekonomiskt och känslomässigt perspektiv.

Om delägarna till fastigheten inte kan lösa sina meningsskiljaktigheter blir ofta scenariot att någon delägare blir utköpt från fastigheten alternativt att hela fastigheten säljs. Ibland finns även förutsättningar för att genom en lantmäteriförrättning dela upp fastigheten till flera fastigheter för att på det viset avsluta samägandet.

När någon eller några av delägarna motsätter sig att fastigheten säljs är utgångspunkten att den som vill sälja sin andel har rätt att ansöka till tingsrätten om tvångsförsäljning av hela fastigheten. Om ansökan beviljas förordnar (utser) tingsrätten en god man, oftast en advokat, som har till uppgift att marknadsföra fastigheten och hålla en offentlig auktion där vem som helst kan lägga bud på fastigheten. Även delägarna har vid den offentliga auktionen möjlighet att lägga bud.

Juridiskt ombud vanligt vid tvist om samägande

Trots att förfarandet kan låta enkelt är det vanligt att delägarna företräds av juridiska ombud när försäljning på offentlig auktion blir aktuellt. Inte sällan uppstår juridiskt komplicerade frågor som behöver hanteras.

Vi kan hjälpa dig få vägledning om vad som gäller i just din unika situation.

Vi kan hjälpa till

En tvist om dolda fel, eller om annat, kan vara komplicerad och kostsam. Inte sällan finns dock möjlighet att genom sitt hemförsäkringsbolag beviljas rättsskydd för ersättning av en stor del av kostnaden. 

Kontakta oss

Besöksadress/Postadress

Växel

Cecilia Laveson

Mattias Synnergren

Org.nr

Följ oss